EUSKADIKO NEKAZARITZA ETA ELIKADURA EKOLOGIKOAREN KONTSEILUA

EUSKADIKO NEKAZARITZA ETA ELIKADURA EKOLOGIKOAREN KONTSEILUA

Nortzuk gara?

Euskadin elikagai ekologikoak kontrolatu, ziurtatu eta sustatzeaz arduratzen den erakunde gara. Kontrol Autonomiaren funtzio publikoa betetzen dugu Euskadiko lurraldean.

Nekazaritza- eta abeltzaintza-ekoizpen ekologikoa Europako araudi batek arautzen du (CE) 848/2018 Erregelamenduak. Araudi horrek ekoizpenari eta etiketatzeari buruzko arauak ezartzen ditu, bai eta produktu horiek ekoizpenetik hasi eta kontsumitzailarengana heldu arte nola kontrolatu behar diren ere.

Kontseilua, Euskadiko nekazal ekoizpenaren eragile-erregistroan izena emandako empresa eta pertsona orok osatzen dute. Hauek, Batzarrean bildu eta Kontseilua osatzen duten ekoizle, elaboratzaile, inportatzaile eta merkaturatze enpresen batzordekideen bitartez ordezkatuta daude.

Kontseiluaren egungo konfigurazioarekin, Euskadiko nekazaritza ekologikoaren probintzi elkarte guztiak ordezkatuta daude eta haiekin modu koordinatuan lan egiten da.

Gure lana

Kontseiluaren bi eginkizun nagusiak honakoak dira: batetik, Ekoizpen Ekologikoaren sistemen ezagutza eta aplikazioa zabaltzea, Euskadiko produktu Ekologikoen kontsumo eta hedapenean eragitea, eta bestetik, nekazaritza eta elikadura Ekologikoaren ekoizpena kontrolatu eta ziurtatzea da, europako erkidegoaren arautegian zehazturiko ekoizpen, elaborazio, inportazio eta merkaturatzeko arauak beteaz.

EGINKIZUNAK

  • Nekazaritzako produktu eta elikagai ekologikoak kontrolatu eta egiaztatzea.
  • Zehatzeko ahala gauzatzea, 10/2006 Legedian aurreikusitako baldintzetan.
  • Nekazaritzaren arloko eskumenak dituen Euskal Autonomia Erkidegoko Administr zio orokorraren sailari nekazaritzako ekoizpen ekologikoaren arau teknikoen multzoa eta barne-erregimeneko erregelamendua proposatzea, Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratzeko; azken erregelamendu horrek, beste batzuen artean, ondorengoak zehaztuko ditu: langile propioak eta ondarea.
  • Ekoizpen ekologikoko sistemen ezagutza eta aplikazioa jakinaraztea, baita ekoizpen ekologikoaren bidez lortzen diren produktuena ere.
  • Euskal Autonomia Erkidegoko Administrazio orokorrean nekazaritzaren arloko eskumenak dituen sailari ekoizpen ekologikoaren inguruko proposamen eta jarraibideak ematea.
  • Produktuetakoren bat ekoitzi, landu, biltegiratu, merkaturatu edo beste herrialde batzuetatik inportatzearen inguruan aldaketaren bat sortzen bada, horren berri ematea Euskal Autonomia Erkidegoko Administrazio orokorrean nekazaritzaren arloko eskumenak dituen sailari.
  • Kontseiluko lehendakari eta lehendakariorde karguak beteko dituzten pertsonak nortzuk izango diren jakinaraztea Euskal Autonomia Erkidegoko Administrazio orokorrean nekazaritzaren arloko eskumenak dituen sailari, izenda ditzan.
  • Bere eginkizunak aurrera eramateko langileak hautatu, kontratatu, kargutik kendu edo karguan berrestea.
  • Kontseiluko kide bihurtzen diren operadoreek urtero ordaindu beharko duten kuota zehaztea.
  • Nekazaritzako eta elikadurako produktu ekologikoak kontsumitzea eta horien berri ematea sustatzea.
  • Operadoreen erregistroa kudeatzea.
  • Kontseiluaren aurrekontuko diru-sarrerak eta – irteerak kudeatzea.

Aurreko paragrafoetan zehaztutako eginkizunak dena delakoak izanik ere, Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluaren eginkizuna izango da bertako kideei zerbitzua eskaintzea, beren jardunerako behar dituzten lan-aholkuak ere barne, eta beren interes ekonomiko eta korporatiboak defendatzea. Ongi bereizi behar dira kudeaketako eginkizunak eta nekazaritzako produktu eta elikagaien kontrola eta egiaztatzea.

ORDEZKARIAK

Lan taldea
LEHENDAKARIA

Arantza Eguzkiza Beobide

LEHENDAKARIA

Aitor Otegi Epelde

PARTAIDEAK

Ekoizpen-ustiategien jabe direnen ordezkariak:

Ainhoa Alava Albizua
Urdaspal Alberdi Uria
Zaira Del Río Palmás

PARTAIDEAK

Produktuak eraldatu, inportatu eta/edo merkaturatzen dituzten ordezkariak:

Jose Ramon Arrieta Zialzeta
Leire Albisu Iriarte
Iker Iglesias Egia

LAN TALDEA

Zuzendaria eta Ziurtapen Batzordea dira ordezkaritza organoak. Hauetaz aparte, Kontseiluak Komisio teknikoa eta sustapenerako Komisioa ere badauzka.

Entitatearen ohiko kudeaketaren ardura, zuzendariarena da: Kontseiluak emango dituen zerbitzuak antolatzea, Ikuskatze- eta egiaztatze-lanak koordinatu eta horien jarraipena egitea, kudeaketa ekonomikoaz arduratzea, Kontseiluaren baitako lan tekniko, burokratiko eta barne-erregimenekoak zuzendu eta aurrera eramatea eta Kontseiluaren idazkaria izatea.

Ordezkaritza organoak

Erankundeak lan egiten du tekniko eta administratiboki bi lan sail haundien bidez: Kontrol eta Ziurtapena, eta Antolamendukoa.

Kontrol eta Ziurtapen saila – Auditoreak. Errolda eta kontrol aktibitate ezberdinentzako araudia betetzen dela balioztatzea du eginkizun bezala. Balioztapen lanak Zertifikazio Prozeduran jasotzen dira, hala nola eskaeren arreta, tokiko bisitak “in situ” eta laginak batze lanak egitea.

Antolamendu Saila – Teknikoak. Bere jarduera hedapen eta sustapen ekintzen kudeaketaz eta beste lan administratiboez arduratze lanetan,  oinarritzen da. Sustapenerako komisioan laguntza jasotzen du.

EGOITZA

Non gaude?

Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluaren egoitza Amorebieta-Etxanoko (Bizkaia) Jauregibarria baserrian dago. Eraikin aparta hau XVIII. mendean eraiki zen, eta izen bereko parkean kokatua dago, Amorebieta-Etxanoko sarreran, Durangotik etorrita. Udalaren jabegokoa da, eta Kontseiluak 15 urteko lagapen-akordio bat dauka lehenengo solairuaren erabilerarako.

Arreta zerbitzuaArreta zerbitzua

Astelehenetik ostiralera 08:30etatik 14.30etara

Eragileen errolda

GARDENTASUNA

Kontseilua

Urteko memoriak

Irakurri gehiago

Memoria ekonomikoa

Irakurri gehiago

Hitzarmenak

Irakurri gehiago